Păturata asta nu acoperă nimic, doar te învelește, te zăpăcește pentru că nici nu îți imaginai că o simplă mâncare de cartofi poate să

Un lucru e sigur, dacă vorbim despre crofne, fiecare gospodină din Banat își face aluatul așa cum știe mai bine. Unele sunt atât de

Turtele cu cartofi sunt o mâncare simplă și rapidă, consistentă, potrivită dimineața devreme pentru un plus de energie. Obligatoriu se așezau alături de un

Turte simple sau umplute, aburinde, rupte cu mâna, sunt absolut delicioase oricând ți se pun pe masă. Aluatul de pâine copt pe plită sau

E dulce, pufos și totodată zemos, aromat, e desertul copilăriei. Pe necunoscători îi face să ridice din sprâncene, iar toți ceilalți încep să depene

Șmora este un desert pe cât de simplu, pe atât de gustos. E o clătită mai groasă, făcută franjuri în tigaie. Unele gospodine o

Pe masa de sărbătoare din casele din Banat, nu lipsea colacul. Era o pâine împletită cu măiestrie, căreia i se șopteau rugăciuni de mulțumire.

Ciușpaiusul este pentru bănățeni mâncarea de legume scăldată în sos alb, cu aroma ușoară de usturoi și de cele mai multe ori, îmbăiată cu

Săviana seamănă cu un cozonac, dar nu este. Seamănă și cu o plăcintă, dar

Supa asta nu are unul, ci două secrete. Primul secret e zama de părădaisă, sau bulionul. Gospodinele din Racovița fac supa asta doar cu

Pe cât de simple, pe atât de gustoase, pline de calorii excelente după o zi grea de lucru, găluștile cu crumpi de la Racovița

Mămăliga de cartofi înseamnă pentru cei mai mulți o amintire, amintirea momentelor în care se tăia porcul și toată familia se aduna în jurul

Găluștelele din făină care se mai fac și astăzi aici, la Știuca, sunt un fel de mâncare de post, cu puține ingrediente, care a

În orice zonă, din aluatul crescut cu drojdie se pregătesc turte întinse pe plită, langoși, sau orice altă variantă de aluat întins rapid, care

Șoletul este o rețetă din sat, o fasole cu afumătură care ține loc și de fel I, și de felul II. Este un fel

Borbala Farago este maestra acestui ștrudel subțire, cu foaia transparentă și care se rulează cu fața de masă. Umplut cu brânză, mere, vișine, nucă

Nu ai deseori ocazia să guști un gulaș unic, premiat în țară și în străinătate. Ei, pentru asta chiar trebuie să ajungi la Cherestur.

Sarmale fără carne și fără afumătură, dar cu ingrediente ce duc mai degrabă cu gândul la o prăjitură: nuci, stafide, mere rase. Povestea sarmalelor

Găluștele pe varză vin de la șvabii bănățeni, cărora le plăceau cu siguranță aceste două ingrediente. Pe cât de simple, pe atât de gustoase

Cartofii în dubă fac parte din amintirea oricărei familii din Banat. Sigur, cu cât „duba” (cuptorul) e mai veche, e de la soba cu

Fasolea este deseori gătită ca și mâncare de post pentru că este gustoasă și foarte sățioasă. Fie că este folosită în ciorbe sau ca

Cel mai greu lucru la aceste rețete adunate de prin tot Banatul este estimatul cantităților pentru că majoritatea sunt „după ochi”, sau „cât încape”.

Tocana de legume este bună la orice. Merge pe pită caldă, atunci când îți e foame și nu știi ce să pui repede pe

Atunci când se fac pitoncile (hribii) prin pădurile de la Gladna Montană, uneori poți să aduni și lăzi întregi. Așadar, cea mai bună variantă

Pancovele se fac aici din aluatul de pâine. Fie simple, fie umplute cu brânză, ele nu sunt nici langoși, nici gogoși, se mănâncă dulci

Mierea de prună de la Coșteiu de Sus este de fapt magiun. Atunci când prunele alea bune și dulci cad de pe crengi, e

Cine aude pentru prima dată de această rețetă, pune o mulțime de întrebări: cum adică gogoși pe abur? Sunt dulci sau sărate? Iată că

Umplutura asta de ficățel a adus-o tanti Emilia tocmai de acasă, din Bihor și își găsește loc pe masa ei de fiecare dată când

Cartofii pregătiți la Coșteiu de Sus, combină aromele specific Banatului: ceapa și boiaua dulce, sau piparcă, așa cum i se mai spune în zonă.

Supa de cocoș cu lașce se face în Coșteiu de Sus, ca în orice altă parte a Banatului, în zilele de duminică sau în