Lapte de pasăre ca la Jimbolia
E dulce, pufos și totodată zemos, aromat, e desertul copilăriei. Pe necunoscători îi face să ridice din sprâncene, iar toți ceilalți încep să depene amintiri. E laptele de pasăre, în care bulgării de albuș pufos plutesc în laptele dulceag. Era mai bun decât orice budincă, era surpriza bunicii vara când găinile făceau multe ouă, era tot universul de copil într-un bol cu lapte de pasăre.
Ingrediente:
- 5 ouă
- 500 ml lapte plus câteva linguri pentru subțiat gălbenușurile
- 200 g zahăr
- vanilie sau esență de vanilie
- un vârf de sare
Albușurile se bat spumă, și se adaugă 100 g zahăr și se bat ca pentru bezea. Laptele se pune la fiert cu restul de zahăr și vanilia. Când laptele fierbe focul se dă la minim și cu o lingură se formează bulgări de albuș și se pun pe rând în lapte, întorcându-se din când în când ca să se fiarbă, până când se leagă. Se scot într-un bol curat. Gălbenușurile se amestecă cu puțin lapte și se adaugă cele două linguri de făină, cât să se facă de o consistență mai fluidă. Când toți bulgării sunt fierți, laptele rămas se strecoară și se amestecă cu gălbenușurile, apoi se pun din nou la fiert să se îngroașe. Compoziția va deveni de consistența unei budinci moi, apoi va fi turnată peste bulgării de albuș, ca un sos. Laptele de pasăre este cel mai bun rece, de la frigider.