
Szekely Gulyas
Felul acesta de mâncare se gătește la tăiatul porcului, cu varză proaspăt scoasă din butoi și carne de porc, ce stau în ceaun câteva ore bune, ca să se întrepătrundă așa cum trebuie. Legenda acestui fel de mâncare – Szekelygulyas (Gulașul lui Szekely sau varză secuiască) are o poveste de pe la 1850, când scriitorul Szekely Jozef și prietenul său, poetul Petőfi Sandor, au ajuns într-o cârciumă din Budapesta, foarte târziu. Acolo, pentru că în bucătărie nu mai era decât varză murată fiartă și niște tocană de porc, dar lor le era foame, Szekely i-a spus bucătarului să le amestece. În curtea lui Nicu, de această dată Roby Solticzki este cel care a preluat frâiele, a pregătit ingredientele și le-a așezat, pe rând, în ceaun, tacticos și în tihnă ca un bucătar care admiră ingredientele de calitate ce dau garantat un gust grozav mâncării.

Szekely Gulyas
Ingrediente
- 1,2 kg ceafă porc (fără os)
- 600 g cap de piept porc
- 800 g curelușă de piept cu șoric
- 2,4 kg varză murată (Dacă varza este prea sărată, se folosește 1,2 kg varză proaspătă
și 1,2 kg varză murată)
- 5-6 linguri untură de porc
- 1,2 kg ceapă
- Foi de dafin
- Piper, după gust
- Boia
- Jumătate de cană de moare de varză
Instrucțiuni
- Se taie carnea în cuburi relativ egale, de 2-3 degete;
- Se încinge ceaunul sau cratița, se pune untura la topit, apoi se rumenește;
- Se curăță și se taie ceapa, se adaugă peste carnea rumenită;
- Se taie varza și se adaugă peste carne. Se amestecă ușor. Se adaugă puțin lichid (moarea de varză) și se pune capacul.
- După 20-30 de minute, se adaugă condimentele: dafin și chimen;
- Când varza este suficient de moale, se adaugă boia dulce (2-3 linguri). Se mai lasă să se întrepătrundă 30 de minute.
- Se ia cratița/ceaunul de pe foc și se lasă la odihnit minim 15 minute.
- Notă: Acest fel de mâncare nu are nevoie de sare suplimentară, deoarece gustul sărat va veni de la varza murată.
Note
