
Crumpi în plec
0 comments
Acest fel de mâncare are nevoie de o traducere prealabilă. Crumpii (sau crumpirii) sunt cartofii, în grai bănățean, iar plecul este o tavă din metal folosită pentru gătit. Acestea fiind spuse, vă dați deja seama că rețeta este una tipică pentru zona Banatului. De altfel, Nicu, bucătarul nostru, este din Lugoj, iar aroma crumpilor în plec îi aduce și acum aminte de copilărie. Pentru acest fel de mâncare, oricând era momentul potrivit. Cartofii se curățau repede, se condimentau, se puneau în plec, în cuptorul din soba care oricum era fierbinte. Nicu a ales să ne gătească crumpi în plec cu afumătură, dar, în zilele de post, se renunța la carne.

Crumpi în plec
O rețetă tipică pentru zona Banatului
Ingrediente
- 2 kg de cartofi
- 3 linguri de legume în sare (Nicu are o rețetă proprie cu morcovi, pătrunjel, țelină, ardei, ceapă – măcinate și păstrate în sare, peste iarnă. În lipsa acestui amestec, se pot măcina legume proaspete și săra după gust.)
- 2 linguri ulei
- 1 lingură boia
- 4 cepe mari
- 200 ml apă
- 500 g cârnați, slănină, costiță
- Piper
Instrucțiuni
- Se curăță cartofii și se taie felii. Se curăță și se taie ceapa felii subțiri;
- Într-o tavă de metal, se amestecă bine cartofii cu legumele în sare, boiaua, piperul, 2 linguri de ulei, ceapa.
- Se adaugă 200 ml apă
- Se dau la cuptor la foc mediu 30-40 de minute
- Cârnații se taie bucăți, slănina și costița se taie, în evantai
- Când cartofii sunt aproape gata, se scoate tava și se așază deasupra și afumăturile. Se pun înapoi în cuptor încă 20-30 de minute, până când sunt bine rumenite.
- Se mănâncă cu murături.
Note
