
Jumări de porc ca la Nițchidorf
0 comments
Îndată ce guști iarna primele jumări, știi că se apropie sărbătorile de iarnă pentru că ele sunt aperitivul ce stau pe masă, la loc de cinste. Jumările se ronțăie presărate cu sare, înainte de fiecare masă, așa să deschidă apetitul. Ele nu trebuie să fie nici crude, dar nici prea uscate, ci potrivite. Ceaunul cu jumări are un rol foarte important la tăiatul porcului. Untura ce rămâne trebuie să fie bună, de calitate, nearsă, ca să se păstreze bine până la vară.

Jumări de porc ca la Nițchidorf
Jumările se ronțăie presărate cu sare, înainte de fiecare masă, așa să deschidă apetitul. Ele nu trebuie să fie nici crude, dar nici prea uscate, ci potrivite.
Intrumente
- Ceaun
Ingrediente
- 5 kg slănină
- 500 ml apă (rece)
Instrucțiuni
- Slănina crudă se taie în fâșii egale
- Se desprinde șoricul de pe slănină cu un cuțit ascuțit
- Slănina se taie în bucăți egale, care se pun într-o oală sau într-un ceaun
- Se adaugă apa rece și se pun la foc mediu
- Se amestecă cu o spatulă sau lingură din lemn cam la 10 minute, să nu se prindă de fundul ceaunului
- Când jumările se ridică la suprafață, nu mai e necesar să se amestece, însă se va supraveghea focul pentru a nu se arde jumările
- Când jumările sunt bine rumenite, ceaunul se trage de pe foc si jumările se scot cu o spumieră.
- Se servesc calde sau reci, iar fiecare își va presăra sare.
- Untura rămasă se filtrează și se pune în borcane cu capac.
