
Turte pe plită ca la Jimbolia
Turte simple sau umplute, aburinde, rupte cu mâna, sunt absolut delicioase oricând ți se pun pe masă. Aluatul de pâine copt pe plită sau în tigaia veche, umplutura generoasă cu brânză, varză sau cartofi, face ca turtele să te ducă cu gândul la simplitatea vieții de odinioară. Din aluatul de pâine și folosind ingrediente de bază ale gospodăriei, se pun pe masă turte sățioase și gustoase, care pot astâmpăra foamea oricărui trecător.
Ingrediente (pentru 8 turte):
- 500 g făină
- 1 lingură zahăr
- 300 ml apă
- 25 g drojdie
- 2 lingurite sare
- ulei sau untură
- pentru umplutură se pot folosi: cartofi fierți și zdrobiți, varză călită, brânză sărată cu smântână
Drojdia se dizolvă în 100 ml apă călduță, cu 2 linguri de făină și o lingură de zahăr. Făina se cerne, se adaugă drojdia crescută în mijloc, apoi restul de apă cu sarea. Frământăm bine până când avem un aluat elastic, apoi se lasă 40 de minute să crească, într-un loc călduț. După 40 de minute, aluatul se pune pe masă și se împarte în 8 bucăți. Le mai lăsăm 15 minute, după care, cu mâinile unse cu ulei, le întindem pe rând și le mai lăsăm câteva minute, apoi le punem în tigaie sau direct pe plită. Dacă vrem să le umplem cu legume sau brânză, le pliem și apoi le lipim cu grijă înainte de a le pune la copt.
Turtele simple se pot mânca și cu gem.