Supă de cocoș cu lașce ca la Coșteiu de Sus

Supă de cocoș cu lașce ca la Coșteiu de Sus

Supa de cocoș cu lașce se face în Coșteiu de Sus, ca în orice altă parte a Banatului, în zilele de duminică sau în zilele de sărbătoare. Atunci când vin goști (musafiri) la masă, sau copiii de departe, tanti Emilia pregătește această „zamă” limpede și aburindă, plină de gustul de acasă, cu paste proaspete. Morcovii din grădină, țelina, cocoșelul ce a alergat prin curtea de la Coștei, stau cuminți în oala fierbinte de pe plita sobei. Câteodată poți să spui că e medicament pentru suflet, pentru că supa de cocoș e prima care se pune pe masă, cu lașcele ce plutesc delicat în zeama aurie.


Ingrediente supă:

  • un cocoș sau o găină mai mici
  • vreo 4-5 morcovi
  • o țelină mai mică cu frunze
  • vreo 2 bucăți de pătrunjel cu tot cu frunze
  • o ceapă
  • un ardei mai mic
  • vreo 3 frunze de dafin
  • boabe de piper, sare

Ingrediente lasce:

  • 1 ou/100 g făină
  • un praf de sare.

Cocoșul se curăță și se spală, se porționează, iar carnea se pune la fiert. Se adaugă legumele și se lasă la fiert la foc mic vreo două ore. În acest timp se pregătesc lașcele (tăiețeii). Se bat ușor ouăle și se încorporează în făina cu sare. Se frământă bine până când aluatul devine elastic apoi, cu multă răbdare, aluatul se întinde cu sucitorul până când devine o foaie subțire. Apoi se taie cu un cuțit ascuțit și se lază un pic să se zvânte, înainte de a fi zvârliți în supa clară, strecurată.

Despre gazda noastră: Acasă la tanti Emilia Popa din Coșteiu de Sus

Post a Comment