Săviană cu brânză de la Racovița

Săviană cu brânză de la Racovița

Săviana seamănă cu un cozonac, dar nu este. Seamănă și cu o plăcintă, dar … sigur nu este. Săviana este pufoasă, cu un aluat aerat, coaptă în tava de cozonac, și umplută rapid cu brânză, mac sau nucă. E mirosul îmbietor care te întâmpină în bucătărie, în zilele reci de iarnă. E bucurie, e gust, e amintirea bunicilor, de la Racovița.


Ingrediente pentru aluat:

  • 25 g drojdie
  • 500 g făină
  • 2 ouă
  • 250 ml lapte călduț
  • 50 g ulei sau unt topit
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 linguriță de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 300-400 g de brânză de vaci bine scursă
  • un plic de zahăr vaniliat
  • 2 ouă
  • 3 linguri de griș
  • sare și (după preferințe) arome și stafide
  • pentru decor: un gălbenuș de ou

Drojdia topește în 50 ml de lapte călduț, apoi se adaugă 2 linguri de zahăr și 4 linguri de făină. Restul de făină se cerne și în mijlocul ei se sparg cele două ouă, se adaugă restul de lapte cald și maiaua din drojdie. Se amestecă bine și apoi se adaugă sarea și untul topit sau uleiul, după care se începe frământarea. Aluatul trebuie să fie destul de moale, elastic. La nevoie, se mai poate completa cu câteva linguri de făină. Se lasă la crescut 45 de minute într-un loc călduț, acoperit cu un capac sau cu un ștergar curat. Între timp, se pregătește umplutura. Brânza se scurge bine, se adaugă ouăle, grișul, zahărul și stafidele.

Când aluatul este bine crescut, se întinde pe masa unsă cu ulei, și se porționează în două bucăți. Se mai lasă 10 minute să se odihnească, apoi se întind cu mâna unsă cu ulei. Se adaugă umplutura și se rulează. Se pun în tava unsă cu unt sau ulei, după care se mai lasă 30 de minute acoperite cu un ștergar, să crească în voie. Se pornește cuptorul ca să se încălzească, săvianele se ung cu ou bătut și se dau la cuptor vreo 35-40 de minute până se rumenesc frumos. Când se scot, calde, se lasă la răcit și apoi se pudrează cu zahăr.

2 Comments
  • Dorina M
    Posted at 04:40h, 05 December Reply

    Saviana de la Racovița este colacul meu cu mac de la Săcăș ( Secașeni ), Caraș- Severin

  • Dorina M
    Posted at 05:11h, 05 December Reply

    Saviana de la Racovița este colacul meu cu mac de la Săcăș ( Secașeni), Caraș-. Severin

Post A Comment