Zupă de zamă de părădaisă cu tăieței suciți pe masă, ca la Racovița

Zupă de zamă de părădaisă cu tăieței suciți pe masă, ca la Racovița

Supa asta nu are unul, ci două secrete. Primul secret e zama de părădaisă, sau bulionul. Gospodinele din Racovița fac supa asta doar cu bulion de casă, stors din roșile bine coapte la soare, săpate și udate cu grijă. Atunci când se roșesc bine la soare, devin moi și dulci, e vremea bulionului. Al doilea secret e răntașul-fără-de-care-nu-se-poate aici, în Banat. Când completezi zama de părădaisă cu aroma cepei prăjite și cu bulionul, atunci știi că e o zupă așa cum trebuie, ca la Racovița.


Ingrediente pentru supă:

  • vreo 2 morcovi
  • un pătrunjel
  • o jumătate de țelină
  • o ceapă mare
  • un litru de bulion
  • o linguriță de piparcă (boia dulce)
  • cimbru, sare, piper

Ingrediente pentru tăieței:

  • 1 ou la 100g făină

Prima dată pregătim supa: curățăm morcovii, pătrunjelul și țelina și îi punem într-o oală la fiert, cu apă cât să îi acopere. Facem un răntaș cu ceapă – pe care o tăiem solzi și o dinstuim în ulei, iar când e moale, punem boiaua și cimbrul și stingem focul. Când legumele sunt pe jumătate fierte, punem bulionul și răntașul și lăsăm la foc mic. Acum facem tăiețeii suciți: spargem oul și frământăm bine cu făina și cu un pic de sare, până când avem un aluat elastic. Lăsăm câteva minute să se odihnească, apoi luăm sucitorul și întindem o foaie cât mai subțire, apoi se taie după pofta inimii. Unele gospodine preferă pastele mai groase pentru zupa asta, altele fac flechițe (tăieței lați, tăiați pătrățele), altele vor tăieței cât mai fini. Când supa e gata fiartă, o strecurăm să fie clară, iar în zamă se fierb tăiețeii. La final, se potrivește cu sare și piper, se zvârle și un pumn de verdeață (pătrunjel sau țelină verde), și așa, aburindă, se pune pe masă.

Post a Comment