Rejteș ca la Cherestur

Rejteș ca la Cherestur

Borbala Farago este maestra acestui ștrudel subțire, cu foaia transparentă și care se rulează cu fața de masă. Umplut cu brânză, mere, vișine, nucă sau mac, rejteș-ul din pusta Banatului, tocmai de la Cherestur (comuna Beba Veche), ți se topește în gură foaie cu foaie, îți face cu ochiul și te obligă să mai iei o bucățică, și încă o bucățică.


Ingrediente:

  • 600 g făină
  • 350 ml apă
  • o linguriță de oțet
  • 200 g untură

Umplutură:

măr ras cu scorțișoară peste care se pune pesmet,

brânză dulce,

nucă sau mac cu zahăr

Secretul acestei plăcinte stă … în căldura din cameră. Nu îi place defel ingredientele reci sau aerul rece, așadar, cel mai bine e să vă asigurați de la început că înăuntru e cald și bine.

Prima dată frecăm 100 g de untură ca să se facă spumă, apoi adăugăm făina, și apoi apa și oțetul. Frământăm bine și mult, până când avem un aluat elastic și fin, apoi îl împărțim în 2 sau în 3 ,

îl aplatizăm și îl lăsăm vreo 30 de minute, cu o lingură de untură peste, să deinvă mai elastic. Aerul cald și untura vor transforma acest aluat în ceva uimitor.

Apoi e momentul să întindem rejteș-ul. Pe o față de masă curată, cu mâinile cu puțină untură, începem să tragem aluatul până când devine o foaie subțire. Rupem marginile aluatului, punem umplutura pe o parte, și cu ajutorul feței de masă rulăm aluatul.

Îl așezăm în tavă și o luăm de la capăt. Rejteșul stă la copt cam la 180 de grade, vreo 20 de minute. Apoi îl scoatem, în lăsăm să se răcească și tăiem bucăți de 5 cm.

Post a Comment