
Gulaș cu spetzli ca la Cherestur
Nu ai deseori ocazia să guști un gulaș unic, premiat în țară și în străinătate. Ei, pentru asta chiar trebuie să ajungi la Cherestur. Marton Tifan este un bucătar pasionat care a găsit rețeta ideală pentru gulaș și cu ea, câștigă premiu după premiu. Cu un ingredient secret (cum altfel!), gulașul lui Marton Tifan reușește să te își demonstreze că o rețetă ce pare simplă, țărănească, la ceaun, poate fi ridicată la rangul de artă.
Ingrediente:
- 3 kg de carne de porc
- 1,8 kg de ceapă
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 3 de morcovi
- 8 căței de usturoi
- sare, piper
- 500 g roșii proaspete
- câteva foi de dafin
- 1 lingură de boia
- leuștean
- condiment special (pentru cine are)
- ulei
Ingrediente pentru spetzli:
- 8 ouă
- 500 g făină
- sare
- apă minerală
- leuștean
Prima dată se proșește carnea, tăiată bucăți, după care se scoate și se acoperă să se mențineă caldă. Se pune ceapa care se călește până când devine translucidă, apoi morcovul și pătrunjelul, usturoiul, apoi se adaugă boiaua pentru 10 secunde și se stinge totul cu apă. Când fierbe se adaugă carnea, roșiile tăiate cuburi și restul de condimente. Se lasă la fiert la foc mic vreo oră – o oră și jumătate. Spetzli se pregătesc într-un bol, amestecând ouăle bătute ușor, cu făina și cu apă minerală, câst să fie de o consistență lichidă. Când carnea este fiartă, se pun spetzli, atuncați cu lingura. Se mai lasă 20 de minute să fiarbă, se potrivește gustul și se trage de pe foc. Dacă mai rezistați, mai trebuie un pic de răbdare până când scoateți în farfurie.