Păturată pe crumpi ca la Petroman
Păturata asta nu acoperă nimic, doar te învelește, te zăpăcește pentru că nici nu îți imaginai că o simplă mâncare de cartofi poate să te facă să mai ceri o porție. Cu origini șvăbești, e o rețetă cu puține ingrediente, pe care și-o permiteau și cei mai săraci, dar prin modul de a o găti, lent, în vas de lut, prin supriza care te așteaptă, odată cu ridicarea capacului, să găsești un ștrudel copt pe aburi, peste mâncarea de cartofi, face din acest fel de mâncare unul unic și deosebit. În zona orașului Ciacova, păturata a supraviețuit în mai multe familii care fac și astăzi acest fel de mâncare.
Ingrediente:
- 2 cepe medii
- 500 g cartofi,
- 1 linguriță de boia,
- 800 g făină,
- 1 linguriță oțet
- 300 ml apă,
- 1 vf cuțit sare
- untură sau ulei
- 100 g smântână
- sare și piper după gust
Se pune pe foc cratiţa, de preferat din ceramică, cu ulei, se adaugă ceapa tocată și se căleşte, se adaugă boiaua, apoi cartofii (curăţaţi şi tăiaţi în patru sau şase, în funcţie de mărimea lor), care se lasă şi ei să se dinstuie puţin, iar apoi se adaugă apă, atât cât să fiarbă la foc încet şi să rezulte un papricaş.
Între timp se frământă bine făina cu sarea, oțetul şi cele 300 ml de apă la temperatura camerei. Aluatul trebuie să aibă o consistenţă medie, din el se fac 3 mingi pe care le laşi circa 5 minute la odihnit, după care le întinzi cu sucitorul (diametrul de circa 10 cm) şi le laşi la odihnit încă 30 de minute. După cele 30 de minute, pe rând, se întind pe mână și pe masă, astfel încât să treacă de colțurile mesei. Marginea se rupe, foaia se stropește cu ulei sau cu untură topită, se adaugă şi smântână din loc în loc, apoi se rulează ca ștrudelul.
Păturatele se aşează începând din centru, peste papricaşul care fierbe, una după cealaltă, ca un colac. În momentul în care au fost așezate în cratiţă se pune capacul și se lasă să fiarbă în aburi. Capacul nu se ridică, gospodinele își dau seama când e gata, după bolborositul papricașului (nu se mai aude apa clocotind – circa 20 minute). Oala se pune pe masă și capacul se ridică abia când toată lumea e la masă. Se servește cu varză acră sau alte murături.
Mulțumim pentru rețetă și fotografii doamnei Cipriana Sava.
Liliana Stanca
Nu scrie cata faina se foloseste…
Liliana Stanca
am gasit, multumesc
Cornel
Se pot consuma numai cartofii și atunci se folosește acritură și pită sau cu aluatul fiert ,de acritură depinde de consumatori!La noi la Foeni nu se punea smîntănă,se punea brînză ca la plăcinta coaptă !