Umplutură de ficățel slovăcească ca la Coșteiu de Sus

Umplutură de ficățel slovăcească ca la Coșteiu de Sus

Umplutura asta de ficățel a adus-o tanti Emilia tocmai de acasă, din Bihor și își găsește loc pe masa ei de fiecare dată când are musafiri. E un fel simplu, delicat, o garnitură ce merge perfect pe lângă cartofii pârgăliți. Chiar dacă e un fel slovăcesc, și-a găsit locul în bucătăria bănățeană, îmbogățind diversitatea și complexitatea acesteia.


Ingrediente:

  • 5 ouă
  • 5 linguri de făină
  • o ceapă
  • un ficat de cocoș sau găină
  • sare și piper
  • o mână de pătrunjel tocat

Prima dată, punem pe foc o oală cu apă, ca să fiarbă. Până fierbe apa, pregătim umplutura: ficățelul se toacă cu cuțitul, la fel și ceapa, se taie în cubulețe mici. Bucățile de ficat tăiate inegal vor da culoare umpluturii, dar și un gust inconfudabil. Ceapa tăiată mărunt se prăjește ușor, apoi se adaugă pătrunjelul tocat și ficatul. Se lasă câteva minute la răcit, se adaugă și ouăle proaspete și se amestecă ușor cu furculița. Se adaugă cinci linguri de făină, apoi sare și piper, după gustul fiecărei gospodine. Și acum vine magia. Umplutura asta se pune într-o pungă (pe vremuri foloseau celofan și îl legau bine), se leagă și se pune la fiert în oala ce dă în clocot. O lăsăm acolo al foc mic vreo jumătate de oră. Se scoate ușurel și se desface cu grijă pe o farfurie. Se poate servi cald sau rece, pe lângă o garnitură de legume.

Despre gazda noastră: Acasă la tanti Emilia Popa din Coșteiu de Sus

Post a Comment