Gogoși pe abur ca la Coșteiu de Sus
Cine aude pentru prima dată de această rețetă, pune o mulțime de întrebări: cum adică gogoși pe abur? Sunt dulci sau sărate? Iată că tanti Emilia, cu influențele ei slovăcești, aduce acește gogoși dulci, coapte pe abur, nu prăjite în ulei, în meniul Coșteiului de astăzi. Nici prea dulci, deloc prăjite, gogoșile astea ți se topesc în gură și te fac să mai iei una. Și încă una.
Ingrediente:
- 300 ml de lapte călduț
- un ou
- 500 g făină
- un praf de sare
- 25 g drojdie proaspătă
- ulei sau unt
- zahăr
- nucă mîcinată
Prima dată se pregătește maiaua: drojdia se dizolvă în laptele călduț, cu puțin zahăr și o lingură de făină. Se lasă la crescut vreo 10 minute. Între timp, se cerne restul de făină la care se adaugă sarea. Se face o adâncitură la mijloc, se pune oul bătut, restul de lapte și maiaua, apoi se frământă bine până când aluatul nu mai este lipicios și se adună într-o bilă elastică. Se acoperă cu un ștergar și se lasă la crescut măcar o oră. După aceea se întinde aluatul, se taie cu gura unui pahar și se acoperă încă vreo jumătate de oră cu ștergarul, ca să se odihnească. Între timp, punem o oală cu apă la fiert. Deasupra ei trebuie să potrivim o sită, care să nu atingă apa. Ungem sita cu un pic de unt sau de ulei, să nu se lipească gogoșile și apoi le așezăm, un pic distanțate. Gogoșile se pun la abur și apoi se acoperă cu un capac, dar nu le deschidem defel, le lăsăm acolo vreo 15-20 de minute, în funcție de cât sunt de mari gogosile. Le scoatem cu grijă, le dăm întâi prin unt topit, apoi prin nucă.
Despre gazda noastră: Acasă la tanti Emilia Popa din Coșteiu de Sus
Carmen Silvia Furdean
Sunt foarte bune sunt singura, doamna Emilia este “mama mea” chiar daca nu este, pe langa acesti gogosi gustosi mai face o mie de mancaruri si prajituri delicioase, aveti incredere, le-am gustat! 😋😋😋