Cornuri cu miere de prună ca la Coșteiu de Sus

Cornuri cu miere de prună ca la Coșteiu de Sus

Mierea de prună de la Coșteiu de Sus este de fapt magiun. Atunci când prunele alea bune și dulci cad de pe crengi, e momentul să le aduni și să te pui să faci miere. Prunele fără sâmburi zac în ceaunul cel mare, la foc domol ore în șir până când nu se mai cunoaște nimic din ele, nici pielea, nici pulpa, sucul s-a evaporat de mult și totul prinde o culoare închisă și un gust dulce, de miere. Mierea de prună o scoți din cămară atunci când ai nevoie de ceva dulce, parfumat, o pui pe o felie de pâine, în cornuri, sau poate pe o pancovă.


Ingrediente:

  • 300 ml lapte
  • un ou
  • 500 g făină
  • sare, drojdie, zahăr
  • un borcan de magiun
  • un gălbenuș

Prima dată pregătim maiaua: drojdia se dizolvă în laptele călduț, cu puțin zahăr și o lingură de făină. Se lasă la crescut vreo 10 minute. Între timp, se cerne restul de făină la care se adaugă sarea. Se face o adâncitură la mijloc, se pune oul bătut, restul de lapte și maiaua, apoi se frământă bine până când aluatul nu mai este lipicios și se adună într-o bilă elastică. Se acoperă cu un ștergar și se lasă la crescut măcar o oră. După aceea se întinde aluatul, se taie în dreptunghiuri și se umple cu câte o lingură bună de magiun. Se rulează și se lasă la crescut jumătate de oră, între timp se încălzește cuptorul. Când cornurile sunt crescute, se pictează cu gălbenuș de ou și se dau la cuptor 35-45 minute, până când devin aurii. Când se răcesc, se pot pudra cu zahăr.

Despre gazda noastră: Acasă la tanti Emilia Popa din Coșteiu de Sus

Post a Comment