
Pancove cu miere ca la Coșteiu de Sus
Pancovele se fac aici din aluatul de pâine. Fie simple, fie umplute cu brânză, ele nu sunt nici langoși, nici gogoși, se mănâncă dulci sau sărate, calde sau chiar fierbinți. E o gustare rapidă și excelentă pentru drumeți flămânzi, poposiți pentru câteva momente să își tragă sufletul. Pancovele de la tanti Emilia au ceva special. Poate pentru că sunt făcute cu multă răbdare, iar aluatul e mânuit cu blândețe, poate pentru că face asta de atâția ani… cert este că pancovele astea, fie simple, fie umplute cu brânză, sau înmuiate în miere, așa cum îi place soțului doamnei Emilia să mănânce, efectiv ți se topesc în gură.
Ingrediente:
- un cub de drojdie (25 g) sau un plic (7 g)
- 500 g făină
- 2 lingurite de sare
- 1 lingură de zahăr
- 300-350 ml apă călduță
- ulei
Făina se cerne toată pentru că numai așa se curăță și se aerează așa cum trebuie. Apoi, punem toată într-un bol, facem acolo o scobitură și punem înăuntru drojdia topită în puțină apă cu zahăr. Lăsăm vreo 10 minute maiaua să crească, cu un pic de făină. Apoi punem sarea și restul de apă și frământăm bine, un aluat moale și pufos. Îl acoperim cu un ștergar și îl lăsăm să crească vreo oră. Cu mâinile frecate cu ulei, rupem din aluat bucăți și facem vreo 10-12 bile. După vreo 10 minute, le întindem așa, cu mâna tot cu ulei. Între timp, încingem într-o tigaie ulei, și când sfârâie, punem câte o pancovă înăuntru să crească și să se frigă. Se mănâncă neapărat fierbinți, atât cât să nu te frigă la limbă, cu o lingură de miere deasupra așa, ca la Coșteiu de Sus.
Despre gazda noastră: Acasă la tanti Emilia Popa din Coșteiu de Sus