Găluștele ca la Știuca

Găluștele ca la Știuca

Găluștelele din făină care se mai fac și astăzi aici, la Știuca, sunt un fel de mâncare de post, cu puține ingrediente, care a reușit să treacă bariera timpului. Găluștelele astâmpărau foamea și dădeau energie oamenilor simpli, obosiți de munca grea a câmpului. Iată că azi, găluștelele au supraviețuit în bucătăria ucraineană de la Știuca, amintind de vremuri de mult trecute.


Ingrediente (pentru două porții):

  • 6 linguri de făină
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 plic de zahăr vanliliat
  • 1 praf de bicarbonat
  • apă

Se amestecă cele 6 linguri de făină cu 2 linguri de zahăr și apă călduță până când se transformă într-un aluat moale, care nu curge ușor, ca la găluștele de supă. Între timp, se pune pe foc o crăticioară cu 500 -600 ml de apă și 2 linguri de zahăr. Când fierbe apa, se ia cu o linguriță aluat și se pune una câte una în apa fierbinte. Se lasă la fiert aproximativ 10 minute, la foc mic, după care se scot pe farfurie. Se pot mânca cu gem sau pudrate cu zahăr, însă pe vremuri se mâncau cu gem de prune și ceapă călită.

Despre gazda noastră: Acasă la Mioara Cinar din Știuca

Post a Comment