Palianeți ca la Știuca

Palianeți ca la Știuca

În orice zonă, din aluatul crescut cu drojdie se pregătesc turte întinse pe plită, langoși, sau orice altă variantă de aluat întins rapid, care se coace pe plită sau se prăjește ușor. La Știuca sunt palianeți, un fel de turte cu cartofi, prăjite în tigaie. Turtele astea pufoase și cu un gust delicat, făcute de bunicile ucrainiene, au ajuns în Banat la Știuca, au adus aici puțin din gustul de acasă, din Maramureș și, odată cu ele, amintirile copilăriei. 


Ingrediente:

  • 1,5 kg făină
  • 2 ouă
  • 6 lingurițe de sare
  • 700 ml lapte
  • 0.5 kg cartofi
  • 50 g drojdie
  • o lingură de zahăr

Prima dată se curăță și se fierb cartofii, iar când sunt bine fierți, se scurg de apă, se zdrobesc cu furculița și se adaugă sarea. În timp ce se răcesc, drojdia se topește în 100 ml de lapte călduț, se pune peste zahărul și 2 linguri de făină. Restul  de făină se cerne. În mijlocul făinii se adaugă drojdia crescută, restul de lapte călduț, ouăle bătute ușor și se începe frământatul. Se adaugă și cartofii zdrobiți și se frământă încă 10 minute, dar la nevoie, se mai adaugă făină. Când coca e legată, se lasă la dospit vreo 60-70 de minute, în loc cald, acoperită cu un ștergar înfăinat. Atunci când aluatul își dublează volumul, e gata. Cu mâinile înfăinate, se rup bucăți de aproximativ un pumn și se întind palianeții cu mâna sau cu sucitorul. Se prăjesc în tigaie pe ambele părți, cu puțin ulei și se mănâncă fie cu ceva dulce, miere, gem, fie în loc de pâine, pe lângă mâncare. Dacă se fac de post, se renunță la ouă și la lapte și se înlocuiesc cu apă.

Despre gazda noastră: Acasă la Mioara Cinar din Știuca

Post a Comment