Crofne ca la Brestovăț

Crofne ca la Brestovăț

Un lucru e sigur, dacă vorbim despre crofne, fiecare gospodină din Banat își face aluatul așa cum știe mai bine. Unele sunt atât de pufoase încât cresc și sunt aerate în mijloc, altele sunt mai dense dar și se topesc în gură, unele sunt mici, tăiate cu paharul mic, altele sunt mai mari, numai bine să pui pe ele o lingură bună de gem. Aluatul ușor, frământat repede și lăsat la cald, crofnele tăiate și aruncate în uleiul încins, apoi pudrate cu zahăr, sunt amintirea copilăriei, a serilor petrecute cu bunicii care făceau nepoților toate poftele.


Ingrediente:

  • 600 g făină 000
  • 250 ml lapte călduț
  • 4 linguri de zahăr
  • sare
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 80 g unt
  • arome după preferință (coajă de portocală sau de lămâie, rom, vanilie)
  • un vârf de cuțit de sare
  • 25 g drojdie

Drojdia se topește în 100 ml lapte și se adaugă zahărul și 3 linguri de făină. Separat, se cerne făina, se adaugă în mijloc gălbenușurile, aromele, restul de lapte și drojdia crescută. Când aluatul devine elastic, se adaugă untul și sarea, și se continua frământarea până când se desprinde de pe bol. Aluatul trebuie lăsat la dospit vreo 40 de minute, în loc cald. Apoi, se scoate, se întinde ușor (cam de un deget) și se taie cu o formă sau cu un pahar cu gura înfăinată. Se mai lasă la dospit 20 de minute, se încinge uleiul în cratiță. Pentru că ele trebuie să plutească, ar trebui să punem în cratiță măcar o palmă de ulei. Când uleiul este încins, apăsăm mijlocul gogoșilor cu degetul și le punem ușor invers în cratiță. Gogoșile ar trebui să se ridice rapid la suprafață (semn că sunt bine dospite) să crească repede și să formeze o dungă alba, atunci când le întoarcem. Unele gospodine acoperă cu un capac cratița, când pun gogoșile înăuntru, altele preferă să își controleze altfel temperatura din interiorul cratiței. Gogoșile cu guler alb se scot când sunt prăjite pe ambele părți și se pun pe o hârtie să scape de excesul de ulei. Apoi se pudrează din belșug și se mănâncă cu gem.

2 Comments

  • Dana
    December 2, 2020

    câtă drojdie?

Post a Comment