Ciușpais de dovlecel ca la Bogda

Ciușpais de dovlecel ca la Bogda

Ciușpaiusul este pentru bănățeni mâncarea de legume scăldată în sos alb, cu aroma ușoară de usturoi și de cele mai multe ori, îmbăiată cu mărar proaspăt. Aproape orice legume poate ajunge ciușpais în Banat, fie că vorbim de cartofi, dovlecei sau conopidă. Ciușpaisul e unul dintre puținele feluri de mâncare unde bănățenii renunță la boiaua care nu lipsește niciodată de pe masa. Cu aroma dulceagă de lapte, cu un pic de iuțeală de la usturoi, ciușpaisul de dovlecel este cu siguranță vedeta verii.


Ingrediente:

  • 2 cepe medii
  • 200 ml lapte și 100 ml iaurt
  • 2 linguri făină, sare
  • 2 dovlecei medii
  • 1-2 căței de usturoi
  • o legătură de mărar

Ceapa se taie mărunt și se pune la dinstuit cu o lingură-două de ulei. Când s-a înmuiat, se adaugă dovlecelul (tăiat cuburi sau ras) cu puțină sare și se acoperă cu apă, se dă la foc mic. În paralel, se amestecă bine cele două linguri de făină cu lapte și se adaugă peste dovlecei. Se adaugă și iaurtul, se potrivește cu sare și piper, se mai lasă la fiert vreo 10 minute, amestecând cât să nu se prindă. Se rade usturoiul și se adaugă spre final, iar mărarul tocat, chiar înainte de a stinge focul. În general, merge de minune cu chiftele.

Post a Comment