Tocană de legume ca la Gladna Română
Tocana de legume este bună la orice. Merge pe pită caldă, atunci când îți e foame și nu știi ce să pui repede pe masă. Merge și ca aperitiv, când aștepți să mai dea un clocot mâncarea. Și mai ales, merge în mâncare. Deseori, un borcan de tocană completează sarmalele, așadar totul merge mai repede. Tocana de la Gladna e o conservă care se pune pe iarnă, la sfârșit de vară, atunci când toate legumele sunt în plină
Ingrediente:
- 3 kg de ardei
- 3 kg ceapă
- 3 kg morcovi
- 2 kg roșii
- 250 g orez
- 1 l ulei
- piper, sare
- foi de dafin
Într-o cratiță încăpătoare se pune ulei și se călește ceapa tăiată mărunt. În altă tigaie se călește ardeiul, apoi se adaugă peste ceapă, se călește morcovul separat și se pune peste celelalte legume, apoi roșiile tăiate mărunt sau măcinate se pun câteva minute la călit, până se evaporă apa. Toate se adaugă peste ceapă și se lasă la fiert. Între timp se pune orezul la fiert, apoi se scurge bine de apă și se adaugă în tocană. Se potrivesc toate cu sare, piper și foi de dafin și se lasă la fiert la foc mic până când se ridică uleiul deasupra. Se pune tocana în borcane curate care se sterilizează la cuptor.