Sarmale de post cu mere ca la Gladna Română

Sarmale de post cu mere ca la Gladna Română

Cel mai greu lucru la aceste rețete adunate de prin tot Banatul este estimatul cantităților pentru că majoritatea sunt „după ochi”, sau „cât încape”. Cam așa și cu sarmalele de la tanti Ana de la Gladna Română, pentru că gustul și textura se face fix după cum i se pare bucătăresei că e potrivit. Sigur, compoziția e mereu aceeași, iar gustul pare să fie mereu la fel, iar asta e doar dovada că gazda noastră e tare pricepută. Sarmalele de post se mănâncă la Gladna cu fasole zdrobită. Dar, să începem cu începutul.


Ingrediente:

  • o varză murată cu frunze subțiri, spălată în câteva ape
  • 3 cepe
  • 2-3 morcovi
  • 250 g orez
  • 1 ardei
  • 3 mere rase
  • sare, piper
  • pesmet mai mare sau 200 g crutoane
  • cimbru
  • 500 ml de bulion

Se poate pune și un borcan de tocană de legume ca la Gladna Română

Ceapa se dinstuie în ulei, până se înmoaie, se adaugă ardeiul, apoi morcovul și orezul, merele rase apoi se pâinea uscată și condimentele: sare și piper. Se lasă la răcit, se completează cu ulei, ca textura să fie legată, după care se formează sarmalele. Se așează în oală, după care se acoperă cu apă, se pune o ramură de cimbru și apoi se adaugă o sticlă de 500 ml de bulion. Se lasă la fiert până când se întrepătrund bine toate aromele și orezul și varza sunt fierte. Se scot pe farfurie și se mănâncă cu fasole zdrobită.

Post a Comment