Găluște pe varză ca la Buziaș

Găluște pe varză ca la Buziaș

Găluștele pe varză vin de la șvabii bănățeni, cărora le plăceau cu siguranță aceste două ingrediente. Pe cât de simple, pe atât de gustoase și inedite, găluștele asta rototolite ca niște melci, vor să evadeze din oala cu varză, direct în farfurie. La Buziaș, tanti Ani le face de mult, își aduce aminte că le-a învățat de la o șvăboaică din Bacova. Găluștile moi, aburinde, cu gust de zeamă de varză și de afumătură, întâi te fac curios, apoi te obligă să mai pui o porție în farfurie.


Ingrediente:

  • o varză murată, spălată bine și tăiată fâșii subțiri
  • 3 cepe medii
  • 1 lingură boia
  • cimbru, dafin, piper
  • cârnați și clisă după gust

Pentru găluște;

  • aluat de pâine, din 250 g făină, ½ cub de drojdie de 25 g, 150 ml apă caldă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • ulei sau untură

Prima dată punem aluatul la crescut: drojdia se topește în puțină apă, se pune zahărul și o lingură de făină și se lasă la crescut câteva minute, până când începe să crescă. Restul de făină se amestecă cu sarea, apoi se pune drojdia crescută și restul de apă. SeÔ frământă bine și se lasă la dospit într-un loc cald și liniștit vreo 40 de minute. Între timp, se pregătește varza: ceapa se călește în untură sau în ulei, se adaugă clisa (slănina) și câteva bucățele de cârnaț. Se pune boiaua, apoi varza, piperul, dafinul și cimbrul. Se completează cu apă și se lasă la fiert la foc mic.


Aluatul trebuie să fie bine crescut, așadar e perfect să îl întindem pe masă. Îl presărăm cu făină să nu se prindă, îl întindem și îl unfem cu untură sau ulei pe o parte, îl tăiem fâșiii groase de vreo 3 degete degete pe care le rulăm până cînd se transforÔÔmă în melci. Când varza este aproape fiartă, verificăm să mai fie suficientă apă și punem găluștele deasupra, apoi închidem cu capacul. Le lăsăm să se gătească acolo vreo 20-30 de minute. Le scoatem pe un platou și putem să le completăm cu cârnați prăjiți.

Despre gazda noastră: Acasă la familia Kiss, în Buziaș

1 Comment

  • Oana Albu
    December 2, 2020

    Ooo cat ii da bun! Si la noi la Capat se face. Poate pune cineva si reteta de lacse cu samanta da ludai, ori scrob cu lapce, ori crumpi in doba cu coaja si cu oloi cu boia, ori borandau de la pomana porcului. Ce vremuri!

Post a Comment