Cartofi în dubă cu prăjeală și sos roșu ca la Buziaș

Cartofi în dubă cu prăjeală și sos roșu ca la Buziaș

Cartofii în dubă fac parte din amintirea oricărei familii din Banat. Sigur, cu cât „duba” (cuptorul) e mai veche, e de la soba cu lemne, din casa bunicii, cu atât mai frumoase sunt poveștile din jurul acestui fel de mâncare. Duba în Banat e cuptorul care nu se încălzește niciodată degeaba. De când se face focul în sobă, mama sau bunica pune repede o tavă cu ceva bun în duba încinsă. Toamna și iarna stau cartofii sau dovleacul (ludaia), seara târziu se pun semințele de ludaie, pentru prânz, o tavă de colăcei sau carnea ce se face la foc lent. În Banat, duba face parte din sufletul gastronomic al casei, ascunsă în sobă, ne oferă surprize aburinde, delicioase. Azi, deseori, duba de la aragaz a înlocuit duba cuptorului pe lemne, dar au rămas amintirile și rețetele de dat mai departe.


Ingrediente:

  • 2 kg de cartofi curățați și tăiați
  • o linguriță de boia
  • ulei

Pentru sosul de prăjeală:

  • vreo 5 căței de usturoi
  • o ceapă
  • o lingură de boia
  • 500 ml apă
  • sare, piper
  • 2 linguri de făină

Pentru sosul roșu:

  • 2 linguri de făină
  • o foie de dafin (opțional)
  • 300 ml bulion
  • 300 ml apă
  • 1 lingură-2 de zahăr.

Cartofii tăiați îi punem cu ulei și cu boia să stea să se odihnească vreo 15 minute, apoi îi punem în cuptor, numai bine avem timp pentru sosuri. Primul e sosul de prăjeală, pentru că trebuie să călim ceapa curățată și tăiată mărunt, punem boiaua, adăugăm usturoiul și făina, apoi stingem cu apă. Adăugăm sare și piper, lăsăm să se îngroașe bine și o tragem la o parte. Când sunt cartofii pe jumătate copti, scoatem tava din dubă și turnăm sosul peste ei, apoi îi mai lăsăm să se gătească la cuptor. Facem și sosul roșu: încingem uleiul, punem făina și amestecăm repede să nu se adune, apoi punem apa și sosul de roșii. Punem o frunză de dafin, pentru gust, potrivim cu zahăr, sare și piper. Se servește separat, pe lângă cartofi, punem în farfurie peste ei, când sunt gata.

Despre gazda noastră: Acasă la familia Kiss, în Buziaș

Post a Comment