Colac de sărbătoare ca la Bogda

Colac de sărbătoare ca la Bogda

Pe masa de sărbătoare din casele din Banat, nu lipsea colacul. Era o pâine împletită cu măiestrie, căreia i se șopteau rugăciuni de mulțumire. Colacii de pe vremuri se coceau în cuptorul mare, care se încingea cu cu tulei, se proba cu pana de gâscă și abia atunci se așezau cu grijă înăuntru. Colacul de sărbătoare are ritualul lui, aproape magic, de la alegerea zilei de copt, până la momentul în care era scos din cuptor. Acest ritual pe care îl mai țin doar bunicile și străbunicile, fac din colacul de sărbătoare o ancoră între trecut și prezent.


Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 500 ml lapte cald
  • 3 ouă
  • 4 lingurițe de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 50 g ulei
  • unt sau untură
  • ulei pentru uns

Se face o maia din drojdie, zahăr, 100 ml lapte și câteva linguri de făină și se lasă 10 minute să activeze drojdia. Între timp, se cerne făina ca să fie cât mai aerată. Se sparg cele două ouă, iar de la ultimul se păstrează gălbenușul. Se bat ușor și se adaugă restul de lapte. În mijlocul făinii se adaugă laptele cu ou și drojdia și se amestecă bine. Se adaugă sarea și uleiul sau untul topit și se începe frământarea. Ca aluatul să fie bine lucrat, se frământă 15-20 de minute, pe masă, până când devine elastic și se desprinde ușor. Se așează într-un bol adânc și se acoperă cu un ștergar curat, lăsându-l la crescut 40 de minute. După cele 40 de minute, aluatul se scoate, se frământă din nou scurt și se împarte în 6 bile. Se mai lasă 10 minute în loc cald, acoperit.

Acum e momentul să ne ungem mâinile cu ulei și fiecare bilă să devină un șnur elastic, pe care le vom împleti și le vom așeza, după îndemânarea fiecăreia. Colacul împletit se așează ușor în tava unsă cu ulei sau pregătită cu foaie de copt și mai lasă la dospit cam 30 de minute, timp în care cuptorul se lasă încins. Înainte de a pune colacul la cuptor, amestecăm o lingură de lapte în gălbenușul rămas și ungem colacul cu gălbenuș pentru a-i da o culoare arămie. Colacul stă cuminte în cuptor în jur de 40 de minute, sau un pic mai mult, până când e gata rumenit.

Post a Comment