
Găluște cu crumpi, ca la Racovița
Pe cât de simple, pe atât de gustoase, pline de calorii excelente după o zi grea de lucru, găluștile cu crumpi de la Racovița aduc în prim plan câteva ingrediente de bază ale bucătăriei Banatului: răntașul cu ceapă și boia, crumpii (cartofii) și pastele făinoase. Delicioase, cu un gust ce vine la noi din vremuri uitate, aburinde, rețeta de găluști cu crumpi trebuie încercată și apoi dată mai departe nepoților.
Ingrediente:
- 2 ouă
- 300 g făină
- 2 cepe mari
- o kilă de crumpi (1 kg de cartofi)
- ulei
- sare, piper
- o lingură de piparcă (boia dulce)
Cartofii se curăță și se pun la fiert în apă sărată. Între timp, se pregătesc găluștele: se amestecă bine ouăle cu făina și se frământă până când aluatuld evine elastic. Se pune o oală cu apă pe foc și se aruncă un vârf de sare. Din aluat, se rup bucăți cu mâna și se pun toate la fiert, 7-10 minute, în funcție de cât sunt de mari găluștele. Apoi se scot și se țin la cald. Ceapa se taie solzi și se dinstuie (prăjește) într-o tigaie încăpătoare, iar când e moale, se adaugă boiaua. Iar acum intervine magia: în tigaie se adaugă găluștele și cartofii, se amestecă bine, se adaugă sare și piper și, gata, în farfurie! Dacă aveți de gând să le decorați, puteți să puneți niște păstrunjel verde tocat pe deasupra sau puțină piparcă.
Oana Albu
De precizat ca la Capat, comuna Racovita, aceste delicii se mananca cu sos da paradaisa (bulion). O delicatesa!!!