Sarmale de post cu nucă și stafide ca la Buziaș

Sarmale de post cu nucă și stafide ca la Buziaș

Sarmale fără carne și fără afumătură, dar cu ingrediente ce duc mai degrabă cu gândul la o prăjitură: nuci, stafide, mere rase. Povestea sarmalelor cu nucă și stafide a ajuns la noi din alt colț al Banatului, însă nimeni nu a știut să ne spună exact rețeta lor. Un pic dulcegi, cu gust parfumat, cu nucă, amestecate cu acrișorul mărului ras, aceste sarmale rămân în amintirea oricărui om care a apucat să le guste. Chiar dacă sunt meticuloase, aceste sarmale sunt cu adevărat o delicateță, un fel de mâncare unic ce poate fi așezat la cele mai selecte mese.



Ingrediente:

  • 3 cepe mai mici (sau două mari)
  • 1 lingură de boia
  • 250 g orez
  • 100 g morov ras
  • 3 mere rase
  • 150 g nucă măcinată
  • 100 g crutoane de pâine
  • 400- 500 ml ulei
  • 100 g ciuperci
  • 100 g stafide
  • o varză murată
  • 300 ml bulion de roșii
  • cimbru, sare și piper

Ceapa tăiată mărunt se pune la dinstuit cu ulei, cât să le acopere. Se adaugă pe rând boiaua, orezul spălat, morcovul ras, apoi nuca, mărul ras și apoi completăm cu crutoanele, totul la foc mic. Adăugăm ulei încetul cu încetul, datorită crotoanelor uscate, umplutura va absorbi destul de mult ulei. Punem și ciupercile și stafidele, mai lăsăm câteva minute și oprim focul, dar asezonăm cu sare și piper după gust și în funcție și de cât sunt de sărate frunzele de varză. Apoi pregătim frunzele de varză, și le împachetăm sarmalele, cu umplutura fără carne. Vom avea niște sarmale medii sau mai mari, nu mici și delicate, ca cele cu carne. Sarmalele se pun în oală, le acoperim cu apă, adăugăm cimbru și 300 ml de bulion și le lăsăm pe foc mic, cu capac, vreo două ceasuri. Se pun în farfurie calde, și se mănâncă cu poftă.

Despre gazda noastră: Acasă la familia Kiss, în Buziaș

Post a Comment