Șolet ca la Cherestur

Șolet ca la Cherestur

Șoletul este o rețetă din sat, o fasole cu afumătură care ține loc și de fel I, și de felul II. Este un fel de mâncare ce se făcea îndeosebi iarna, și se putea face și în post, dar atunci nu se pregătea cu cârnați. Șoletul nu este esențial diferit de orice fasole cu cânați, însă fasolea de aici din zonă, special aleasă pentru șolet, condimentele atent pregătite de Marton Tifan, bulionul de casă făcut de doamna Tifan din roșile din grădină, cârnații pregătiți atent, iată că toate aceste ingrediente fac diferența între o fasole cu cârnați și… un șolet ca la Cherestur.


Ingrediente:

  • 300 g cârnat afumat
  • 1 kg fasole albă boabe
  • 4 cepe
  • 3 lingurițe de boia
  • sare, piper
  • foi de dafin
  • 500 ml bulion
  • 2-3 căței usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1 ardei
  • condiment de casă

Fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte, iar dimineața se pune la fiert în apă. Ceapa, morcovul, ardeiul și pătrunjelul se dinstuiesc în puțin ulei, în oală. Apoi se adaugă boiaua, dafinul și sosul de roșii, se pune apa rece peste și se adaugă fasolea. Se lasă la fiert și, când este deja fiert pe jumătate se adaugă cârnatul tăiat și, cine are, o lingură din condimentul pregătit în casă. Când este fiartă, se verifică dacă este sau nu suficient de groasă, dacă zeama este prea subțire, se face un rântaș cu puțină făină și lapte și se pune peste șolet, după care se mai lasă la fiert 10-12 minute. Se potrivește cu sare și piper, și se pune în farfurii. Se mănâncă cu pâine proaspătă și murături.

Post a Comment