Zacuscă cu Pitonci ca la Gladna Romana

Zacuscă cu Pitonci ca la Gladna Romana

Atunci când se fac pitoncile (hribii) prin pădurile de la Gladna Montană, uneori poți să aduni și lăzi întregi. Așadar, cea mai bună variantă este să le păstrezi pentru iarnă, să le usuci, să le pui la congelator și, desigur, să le transformi în zacuscă. Ce poate fi mai bun într-o seară friguroasă de iarnă, când pui pe o felie de pâine moale și pufoasă, o lingură de zacuscă parfumată cu arome de pădure. Cam așa e zacusca pe care o face Lili. Ingredientele le pune deja după ochi, însă gustul, cumva e mereu la fel. Gustă și miroase așa, ca la Gladna Română.


Ingrediente:

  • 2 kg de ardei roșu
  • 1 kg de ceapă
  • 2 kg de pitonci
  • 1 l bulion
  • 500 ml ulei
  • 4 frunze de dafin
  • 1-2 lingurițe de sare
  • 1 linguriță de piper boabe

Într-o cratiță se pune uleiul și se călește ceapa tăiată mărunt, se adaugă ardeiul dat prin mașina de tocat, apoi – când s-a înmuiat, pitoncile tăiate. Se completează cu bulionul, se condimentează cu frunzele de dafin, sare și piper și se lasă la foc mic vreo 2 ceasuri, până când toate sunt legate, bine fierte și uleiul dă semne că se ridică la suprafață.

Post a Comment