Fasole zdrobită cu ulei de dovleac ca la Gladna Română

Fasole zdrobită cu ulei de dovleac ca la Gladna Română

Fasolea este deseori gătită ca și mâncare de post pentru că este gustoasă și foarte sățioasă. Fie că este folosită în ciorbe sau ca mâncare, fasolea uscată se face ușor, se pune la fiert pe plită și lăsată să se facă acolo, la foc mic. Sigur, imediat după post, dacă îi adaugi niște cârnați sau măcar câteva coaste afumate, altul este gustul, dar până atunci merge și fără.


Ingrediente:

  • 400 g de fasole uscată, cu bob mai mic și cu coajă subțire, ca să fiarbă mai repede
  • 3 cepe
  • 2 morcovi
  • sare, piper
  • 2 frunze de dafin
  • uneori, merge și cu un pic de boia

Fasolea se lasă la înmuiat câteva ore bune, de preferat peste noapte. Se pune la fiert în prima apă. Între timp, se călește ceapa tocată și morcovul, se sting cu apă și se dă în clocot. Fasolea strecoară și se adaugă în oala cu legume. Se pune și dafinul, piperul, iar dacă fasolea e prea tare, se pune la fiert și cu fasolea și un vârf de cuțit de bicarbonat. Când fasolea e bine fiartă, o strecurăm, păstrând parte din apa în care a fiert și începem să o zdrobim bine, până când se face ca un piure. Se sărează și se completează cu piper, după gust. Trebuie să aibă o textură fermă, ca un piure, se pune în bol și deasupra se toarnă un pic de ulei de dovleac.

Post a Comment